Resepi Perapan Ayam Eat Clean

Resepi perapan ayam eat clean meal delivery, resepi perapan ayam eat clean menu, resepi perapan ayam eat clean train, resepi perapan ayam eat to beat, resepi perapan ayam eataly, resepi perapan ayam eaton, resepi perapan ayam eat pray, resepi perapan ayam eat n, resepi perapan sotong, resepi perapan ayam,

Mari mencuba 9 resepi masakan ayam yang mudah dan enak untuk membantu anda kurus sebelum raya! Ayam adalah sumber protein yang penting untuk tubuh manusia dan mempunyai kadar kalori yang rendah. Oleh itu, ia adalah pilihan yang baik untuk hidangan diet.

Ayam Goreng Tepung Berempah

  • 1 ekor ayam
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu besar lada hitam
  • Garam secukup rasa
  • Air suam secukupnya

Cara penyediaan:

  1. Campurkan tepung beras, tepung jagung dan tepung gandum dalam bekas yang besar.
  2. Tambahkan serbuk kari, serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan lada hitam ke dalam campuran tepung dan kacau rata.
  3. Bersihkan ayam dan potong ke saiz yang diinginkan.
  4. Tambahkan sedikit air suam ke dalam campuran tepung sehingga menjadi adunan yang boleh dicampur.
  5. Larutkan air yang renyah dan campurkan ke dalam adunan tepung.
  6. Goreng ayam dalam minyak yang panas sehingga warna menjadi kuning keemasan dan ketepikan.
  7. Angkat ayam dari minyak dan toskan minyak yang berlebihan dengan tisu dapur.
  8. Siap untuk dihidangkan dengan sos kesukaan anda.

Ayam Bakar Percik

  • 2 helai daun pandan
  • 1/2 ekor ayam
  • 5 sudu besar cili kisar
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 1 sudu besar serbuk lada
  • Garam secukup rasa
  • Air asam jawa secukupnya

Cara penyediaan:

  1. Campurkan cili kisar, bawang merah, bawang putih, halia, ketumbar, serbuk kunyit, serbuk lada dan garam dalam bekas.
  2. Campurkan air asam jawa ke dalam campuran rempah.
  3. Campurkan ayam dengan campuran rempah dan biarkan selama 3 jam.
  4. Goreng ayam dengan sedikit minyak sehingga kekuningan dan ketepikan.
  5. Tuang campuran rempah ke atas ayam dan letakkan helai daun pandan.
  6. Bakar ayam sehingga masak dan ketepikan.
  7. Siap untuk dihidangkan.

Ayam Garam Masala

  • 300g ayam
  • 1/2 sudu teh jintan putih
  • 1/2 sudu teh jintan hitam
  • 1/2 sudu teh biji ketumbar
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh serbuk cili kering
  • 1 keping bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • Garam secukup rasa
  • Minyak secukupnya

Cara penyediaan:

  1. Kisar jintan putih, jintan hitam dan biji ketumbar hingga lumat.
  2. Campurkan serbuk kunyit, serbuk cili kering dan garam dalam bekas.
  3. Campurkan ayam dengan campuran rempah dan biarkan selama 2-3 jam.
  4. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga harum.
  5. Masukkan ayam dan biarkan hingga empuk.
  6. Siap untuk dihidangkan.

Ayam Masak Lemak Cili Padi

  • 1/2 ekor ayam
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 helai daun pandan
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 10 biji cili padi
  • Garam secukup rasa
  • Asam keping secukupnya
  • Santan segar secukupnya

Cara penyediaan:

  1. Tumis bawang merah, bawang putih dan daun pandan hingga harum.
  2. Masukkan cili kisar dan cili padi ke dalam kuali dan tumis sehingga naik bau.
  3. Masukkan ayam dan biarkan hingga empuk.
  4. Campurkan santan segar dengan air dan tuang ke dalam kuali.
  5. Letakkan asam keping dan garam secukup rasa ke dalam kuali.
  6. Biarkan kuah hingga pekat dan ketepikan.
  7. Siap untuk dihidangkan.

Sup Ayam

  • 3 ekor ayam
  • 1 biji bawang besar
  • 1 biji bawang putih
  • 1 sudu besar epal hijau
  • 3 biji lobak merah
  • 3 helai daun bawang
  • 8 gelas air
  • Garam secukup rasa
  • Lada hitam secukup rasa

Cara penyediaan:

  1. Kupas dan potong bawang besar dan bawang putih dalam bahagian kecil.
  2. Potong epal hijau dan lobak merah kecil-kecil.
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar hingga harum dan lembut.
  4. Masukkan bawang putih dan kacau rata sehingga keluar bau harum.
  5. Tambahkan air dan ayam ke dalam kuali dan biarkan mendidih selama 20 minit.
  6. Tambahkan daun bawang, epal hijau dan lobak merah ke dalam kuali dan teruskan memasak selama 15 minit.
  7. Siap untuk dihidangkan.

Ayam Percik Kuning

  • 1 kg ayam
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 3 biji kunyit
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • 2 sudu besar gula merah
  • 2 sudu besar cili kering
  • 1 cawan santan
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • Sedikit minyak
  • Daun kunyit secukupnya

Cara penyediaan:

  1. Cuci ayam dan bersihkan kulit.
  2. Kisar bawang putih dan serai.
  3. Kisar kunyit dan campurkan dengan gula merah dan cili kering.
  4. Campurkan santan dan air asam jawa.
  5. Tuangkan campuran santan ke dalam mangkuk kuning dan masukkan bawang putih dan serai ke dalam mangkuk kuning dan kacau rata.
  6. Sapu ayam dengan mangkuk kuning dan biarkan selama 1 jam.
  7. Grill ayam di atas arang hingga masak. Selepas itu letakkan ayam di atas pinggan.
  8. Panaskan mangkuk kuning dengan sedikit minyak hingga mendidih dan masak selama 5 minit.
  9. Tuangkan mangkuk kuning ke atas ayam yang telah digrill dan taburkan daun kunyit di atasnya.
  10. Siap untuk dihidangkan.

Sup Ayam Kacang Merah

  • 2 biji kentang
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 4 gelas air
  • 100g kacang merah
  • Garam secukup rasa
  • Lada hitam secukup rasa

Cara penyediaan:

  1. Bersihkan kacang merah dan rendam sepanjang malam.
  2. Kupas dan potong bawang besar dan bawang putih dalam bahagian kecil.
  3. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
  4. Tambahkan serai yang dihiris dan kacang merah yang telah direbus ke dalam kuali.
  5. Masukkan karipap yang telah dipotong kecil-kecil dan biarkan masak selama 20 minit.
  6. Masukkan kentang dan masak selama 15 minit.
  7. Siap untuk dihidangkan.

Ayam Goreng Berempah

  • 2 ekor ayam
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh lada hitam
  • Garam secukup rasa
  • Air suam secukupnya

Cara penyediaan:

  1. Campurkan tepung beras, tepung jagung dan garam di dalam bekas yang besar.
  2. Tambahkan serbuk kari, serbuk kunyit dan lada hitam ke dalam campuran tepung dan kacau rata.
  3. Bersihkan ayam dan potong ke saiz yang diinginkan.
  4. Tambahkan sedikit air suam ke dalam campuran tepung sehingga menjadi adunan yang boleh dicampur.
  5. Larutkan air renyah dan campurkan ke dalam adunan tepung.
  6. Goreng ayam dalam minyak yang panas sehingga warna menjadi kuning keemasan dan ketepikan.
  7. Angkat ayam dari minyak dan toskan minyak yang berlebihan dengan tisu dapur.
  8. Siap untuk dihidangkan dengan sos kesukaan anda.

Ayam Rempah Beriani

  • 2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 helai daun pandan
  • 4 biji buah keras
  • 1 inci halia
  • 1 inci kayu manis
  • 2 biji buah star anise
  • 2 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu besar serbuk kurma
  • 1/2 sudu teh jintan manis
  • Garam secukup rasa
  • Minyak secukupnya
  • Air secukupnya

Cara penyediaan:

  1. Kacaukan bawang besar dan bawang putih hingga halus.
  2. Sangai kayu manis, biji pelaga dan buah star anise hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia ke dalam kuali dan tumis hingga naik bau harum.
  4. Campurkan serbuk kari, serbuk kurma, jintan manis dan garam secukup rasa.
  5. Tuangkan sedikit air ke dalam kuali dan masukkan campuran rempah yang telah dibancuh tadi.
  6. Masukkan ayam dan daun pandan ke dalam kuali dan masak hingga empuk.
  7. Siap untuk dihidangkan dengan nasi biryani.

Cuba sekarang juga dan rasakan sendiri kesedapan resepi-resepi ini! Semua resipi ini mudah dan cepat untuk dihasilkan, jadi tidak ada sebarang alasan untuk tidak mencuba!

Resepi Perapan Ayam Eat Clean

If you are looking for Resepi perapan ayam bakar tersedap bawa berkelah. bakar oven pun boleh, you've came to the right place. We have pictures like 7 resepi perapan ayam buat stok seminggu, mudah & sihat! tinggal nak, 7 resepi perapan ayam untuk stok seminggu. tinggal grill je, senang, nak cepat kurus sebelum raya? boleh cuba 9 resipi masakan ayam ini. Here it is:

Resepi perapan kambing@ayam@daging. gerenti berbaloi buat stok dalam, 7 resepi perapan ayam buat stok seminggu, mudah & sihat! tinggal nak

Ayam perapan resepi sihat seminggu tinggal stok sos jimat sedap cili kurus sesuai resipi pasangan masa serbuk kering bahan senang. Resepi perapan kambing@ayam@daging. gerenti berbaloi buat stok dalam. 7 resepi perapan ayam buat stok seminggu, mudah & sihat! tinggal nak. Ayam resepi perapan sihat nak seminggu stok tinggal jimat siraplimau masak. Resepi perap ayam bbq azie kitchen. Ayam resepi panggang sedap bakar dominos ala resipi sangat padu domino caranya kongsikan rebutan jadi gitu rogers juga. Nak cepat kurus sebelum raya? boleh cuba 9 resipi masakan ayam ini



Also read:

.