Resepi Ikan Tongkol Kecil

Resepi ikan tongkol kecilkan, resepi ikan tongkol kecil ukuran, resepi ikan tongkol kecil pdf, resepi ikan tongkol gulai kuning, resepi ikan tongkol nasi dagang, resepi ikan tongkol masak kari, resepi ikan cencaru,

Hei semua! Hari ini, saya ingin berkongsi resepi yang sangat sedap iaitu Gulai Ikan Tongkol. Ikan tongkol adalah salah satu jenis ikan yang sangat popular di Malaysia, dan ia dapat direbus, digoreng, dicampur ke dalam mi atau dimasak kari.

1. Gambar Ikan Tongkol

Biar saya tunjukkan gambar ikan tongkol yang menarik ini. Seperti yang anda boleh lihat dari gambar ini, ikan tongkol mempunyai daging tebal, kaya dengan nutrien dan sangat enak dimasak dalam gulai.


2. Bahan-bahan untuk Gulai Ikan Tongkol

Sebelum memulakan proses memasak, anda perlu mengetahui apa yang diperlukan sebagai ramuan utama. Berikut adalah senarai bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 ekor ikan tongkol (potong kecil-kecil)
  • 1 camca besar rempah gulai
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 camca besar serbuk kunyit
  • 1 camca besar serbuk ketumbar
  • 1 camca besar serbuk jintan manis
  • 2 helai daun limau purut
  • 2 helai daun pandan
  • 1 camca besar air asam jawa
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Minyak masak secukupnya

3. Langkah demi Langkah untuk Memasak Gulai Ikan Tongkol

Setelah anda mempunyai semua bahan yang diperlukan, anda boleh memulakan proses memasak gulai ikan tongkol dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

Langkah 1:

Panaskan minyak dalam kuali dan gorengkan ikan tongkol yang telah dipotong kecil-kecil hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.

Langkah 2:

Tumis rempah gulai bersama-sama dengan daun limau purut, daun pandan dan bunga lawang hingga terbit bau wangi.

Langkah 3:

Campurkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis ke dalam kuali dan kacau rata.

Langkah 4:

Tambahkan santan pekat dan santan cair, kemudian masukkan ikan tongkol yang telah digoreng tadi dan biarkan bahan-bahan dalam kuali mendidih. Kecilkan api dan biarkan selama 10-15 minit.

Langkah 5:

Tambahkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Biarkan selama 5 minit atau sehingga kental mengikut cita rasa anda.

Langkah 6:

Siap! Gulai Ikan Tongkol anda sudah siap untuk dihidangkan dan dinikmati oleh keluarga dan sahabat handai.

Itulah resepi yang saya ingin kongsikan hari ini! Seperti yang boleh dilihat, resepi ini sangat mudah untuk dicuba dan hasilnya sangatlah sedap.

Jangan lupa untuk mengambil gambar makanan yang telah anda masak dan berkongsi di media sosial anda dan tag kami!

Resepi Ikan Tongkol Kecil

If you are looking for Cik wan kitchen gulai ikan tongkol (2), you've came to the right place. We have pictures like Cara untuk membuat gulai ikan tongkol yang merecik kesedapnya. pembuka, jual ikan tongkol kecil ibu efi (per besek) kota malang pasar, cik wan kitchen gulai ikan tongkol (2). Here you go:

Resepi acar ikan tongkol • resepi bonda, resepi ikan ayam masak lemak ~ resep masakan khas

Gulai nasi tongkol dagang resepi terengganu kuah kari azhan lauk asam sedap cik asli kepala masak. Cik wan kitchen gulai ikan tongkol (2). Jual ikan tongkol kecil ibu efi (per besek) kota malang pasar. Resepi ikan ayam masak lemak ~ resep masakan khas. Resepi masak kicap tongkol pedas masakan aneka goreng kayu khazanah azie keli lemak karteldakwah cara menambat selera bawal kari. Resepi masak cuka jeruk tongkol resep resepibonda bonda masakan listikel laksa. Resepi kari ikan tongkol ala utara. resepi ringkas yang menyelerakan



Also read:

.